Kresťania dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista

12.04.2009 Celý región

Bratislava 12. apríla (TASR) - Pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery, slávia dnes veriaci na Slovensku i vo svete.
Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením najväčších a najstarších kresťanských sviatkov. Počas slávnostných bohoslužieb sa veriaci spolu s biskupmi a kňazmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou a pripomínajú si víťazné zavŕšenie Ježišovej vykupiteľskej úlohy a nádej na večný život, ktorú priniesol ľudstvu.

V gréckokatolíckej cirkvi je dnes Svetlá nedeľa paschy. Už v skorých ranných hodinách sa v kostoloch začala utiereň Vzkriesenia s posvätením jedál, nasleduje archijerejská svätá liturgia s myrovaním a podvečer sa koná večiereň paschy.

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania svätia na Veľkonočnú nedeľu prvú slávnosť veľkonočnú. Bola to prvá veľká slávnosť, ktorú slávili prví kresťania. Odvtedy sa svätí nedeľa ako kresťanský sviatok.

Druhá slávnosť veľkonočná - Veľkonočný pondelok - vyjadruje vieru kresťanov vo vzkriesenie tela z mŕtvych a s tým spojenú radosť.

Veriaci pravoslávnej cirkvi na Slovensku i vo svete budú sláviť Veľkonočnú nedeľu podľa juliánskeho kalendára o týždeň - 19. apríla.
 

Vyberte región